Historia 2018-02-13T13:22:52+00:00

ETT FAMILJEFÖRETAG I 2:A GENERATIONEN

I över 30 år har vi på Ivars Verktyg levererat pressgjutningsverktyg av högsta kvalitet. Med korta beslutsvägar och engagerad personal kan vi erbjuda ett smidigt samarbete från början till slut. Förutom pressgjutningsverktyg, gör vi även skäggverktyg, prototyper och mindre produktserier.

I vår ständiga strävan efter nöjda kunder har vi byggt upp ett gott renommé. Bland annat har vi levererat verktyg för tillverkning av produkter till både Scania, Bofors och Volvo.

Historia

Redan som 15-åring började Ivar sin karriär inom verktygstillverkning på en liten verktygsfirma i Forsheda. Han fann snabbt ett intresse i att jobba med verktygslösningar. Ivars chef såg potential hos Ivar och erbjöd honom en möjlighet att utveckla konstruktionslösningar i ett nära samarbete med ledningen. Detta ledde senare till att Ivar fick en roll som arbetsledare över en personalstyrka på 6–7 man. Erfarenheten la grund för ett växande intresse att starta en egen verktygsfirma vilket blev verklighet i början av 80-talet.

1983 registrerades firman Ivars Verktyg. Begagnade maskiner köptes in och gjordes iordning. Lokaler att vara i byggde Ivar tillsammans med sina två bröder. Maskinhallen som byggdes upp på föräldragården i Fänestad utanför Forsheda, delade Ivar sedan med bröderna.

Åren gick och verktygstillverkningen rullade på. Företaget började tillslut bli trångbott i maskinhallen och Ivar och hans bröder bestämde sig för att bygga ett dubbelgarage i anslutning till Ivars bostad i Forsheda. Där placerades en nyinköpt sänkgnist, manuell svarv och något år efter installerades även en styrd fräsmaskin.

I början av 90-talet kom tankarna på att samla ihop maskinparken i en nybyggd verkstadslokal. 1995 kom bygget igång och resulterade i en lokal på 540 kvm utmed Riksväg 27. Samma år började Ivars son, Sören, som verktygsmakare efter en 3-årig verktygsmakarutbildning.

Över 30 år senare, levererar Ivars verktyg fortfarande pressgjutningsverktyg av högsta kvalitet och har levererat verktyg för tillverkning av produkter till bl. a. Scania, Bofors och Volvo. Idag ägs och drivs företaget av Sören som har över 22 års erfarenhet av verktygstillverkning.